Strony

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Muffinki z brzoskwiniami i kruszonka

Jako, że staropolskie przysłowie mówi, że jaki początek roku, taki cały rok warto rozpocząć go na słodko ;) Naszą propozycją są maślankowe muffinki z brzoskwiniami i kruszonką. Są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Dodatkowo przygotowałyśmy alternatywny przepis w wersji fit ;D

Składniki:

Ciasto:
-2 szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki cukru
-1/4 szklanki oleju
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-2 jajka
-1 szklanka maślanki 
-brzoskwinie/ konfitura brzoskwiniowa

Kruszonka:
-50g masła (1/4 kostki)
-1/2 szklanki mąki
-1/4 szklanki cukru 

Temperatura pieczenia: 190 stopni
Czas pieczenia: 25 minut





Wykonanie:

Kruszonka: 
W rondelku rozpuszczamy masło, do naczynia wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy. Po rozpuszczeniu masła wlewamy je gorące do suchych składników i intensywnie mieszamy.

Ciasto:
Do naczynia wbijamy 2 jajka, dodajemy ekstrakt, olej, cukier, maślankę. Roztrzepujemy to na jednolitą masę. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, po przesianiu dodajemy mąkę do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dodajemy owoce. Foremki na muffinki wypełniamy do 2/3 masą i posypujemy kruszonką :)



WERSJA FIT 
Mąkę pszenną możemy zastąpić mąką ryżową, cukier ksylitolem, stewią. Ewentualnie zamiast brzoskwini dodajemy banany, gdyż są to owoce zawierające dużą ilość fruktozy. Olej rzepakowy można zastąpić olejem z orzechów arachidowych. Zamiast ekstraktu używamy świeżej wanilii.
Oczywiście pomijamy kruszonkę, bądź używamy prażonych orzechów, wiórków kokosowych, suszonych jagód goji.  

SMACZNEGO ŁAKOMCZUCHY !! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz