Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki cukru
-1/4 szklanki oleju
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-2 jajka
-1 szklanka maślanki
-brzoskwinie/ konfitura brzoskwiniowa
Kruszonka:
-50g masła (1/4 kostki)
-1/2 szklanki mąki
-1/4 szklanki cukru
Temperatura pieczenia: 190 stopni
Czas pieczenia: 25 minut
Wykonanie:
Kruszonka:
W rondelku rozpuszczamy masło, do naczynia wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy. Po rozpuszczeniu masła wlewamy je gorące do suchych składników i intensywnie mieszamy.
Ciasto:
Do naczynia wbijamy 2 jajka, dodajemy ekstrakt, olej, cukier, maślankę. Roztrzepujemy to na jednolitą masę. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, po przesianiu dodajemy mąkę do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dodajemy owoce. Foremki na muffinki wypełniamy do 2/3 masą i posypujemy kruszonką :)
WERSJA FIT
Mąkę pszenną możemy zastąpić mąką ryżową, cukier ksylitolem, stewią. Ewentualnie zamiast brzoskwini dodajemy banany, gdyż są to owoce zawierające dużą ilość fruktozy. Olej rzepakowy można zastąpić olejem z orzechów arachidowych. Zamiast ekstraktu używamy świeżej wanilii.
Oczywiście pomijamy kruszonkę, bądź używamy prażonych orzechów, wiórków kokosowych, suszonych jagód goji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz