Składniki:
-ok.400g herbatników
-puszka masy krówkowej
*masa mleczna
-1,5 kostki masła
-szklanka mleka
-3/4 szklanki cukru
-400g mleka w proszku
*polewa
-2 gorzkie czekolady
-1/2 szklanki kremówki
-150g orzechów laskowych
Wykonanie:
Masę krówkową wstaw w opakowaniu do garneczka z gorącą wodą i gotuj na małym ogniu. Blachę wyłóż papierem i rozłóż herbatniki. Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na gładką i puszystą masę, a następnie dodaj mleko i mleko w proszku. Utrzyj. Połowę masy wyłóż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą herbatników. Teraz czas na masę krówkową. Wyjmij ją ostrożne (uważaj, żeby się nie poparzyć), a po otwarciu rozprowadź. Zaczekaj aż trochę zastygnie i wyłóż resztę masy. Przykryj ostatnią warstwą herbatników. Ciasto możesz odstawić do lodówki. Orzechy posiekaj lub zmiksuj w blenderze. Czekoladę rozpuść ze śmietaną. Kiedy masa będzie jednolita dodaj orzechy. Polej ciasto i całość odstaw do lodówki na min. 3 godz.
Smacznego! ;D
Wydaję się być bardzo proste :-)
OdpowiedzUsuńBo jest! Skoro nawet ja dałam radę ;D
UsuńKurczę, kiedyś u mojej koleżanki jadłam ten placek i nie miałam pojęcia jak się nazywa ani jak go wykonać choć bardzo mi smakował :P Muszę w wolnej chwili spróbować go upiec choć nigdy w tym za dobra nie byłam ale czego się nie robi dla takiej pyszności? :D
OdpowiedzUsuń